W jaki sposób Ministerstwo Finansów chce wesprzeć produkcję jabłek?

5 października 2017
/

Ministerstwo Finansów miało w planach rezygnację z pobierania akcyzy od cydru, a także z obowiązku banderolowania. Według Ministra Rozwoju i Finansów miało to stanowić impuls do rozwoju produkcji jabłek. Takie deklaracje słyszeliśmy w październiku 2017 roku. Jak sprawa ma się obecnie?

Z danych Eurostatu wynika, że powierzchnia sadów jabłkowych wzrosła w Polsce w latach 2012-2017 o 17 700 hektarów, czyli o około 12%. W Polsce cydr, zwany także jabłecznikiem zaczęto produkować na szerszą skalę po tym jak w 2014 roku Rosja przez embargo zamknęła możliwość eksportu jabłek na wschód. W ten sposób sadownicy i producenci napojów zagospodarowali nadwyżkę owoców. Polacy dobrze przyjęli napój alkoholowy, będący przefermentowanym sokiem z dojrzałych jabłek. W 2017 roku Mateusz Morawiecki deklarował, że hodowla jabłek będzie wspierana właśnie przez zwiększenie przystępności cydru.

Komunikat ministerstwa w sprawie akcyzy na cydr oraz obowiązku banderolowania

Jak mogliśmy przeczytać w komunikacie z 2017 roku: "Pewne ograniczenia w rozwoju tego rynku związane są z akcyzą, którą cydr także został obłożony. Dziś w zależności od stężenia alkoholu w cydrze stawka akcyzy wynosi 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego napoju. Dodatkowo jest też obowiązek banderolowania takich napojów. Ministerstwo Finansów proponuje zerową stawkę, czyli w zasadzie rezygnację z akcyzy na cydr i dodatkowo zwolnienie z obowiązku banderolowania"

Chociaż takie rozwiązanie oznaczałoby mniejsze wpływy budżetowe z tytułu akcyzy, to niosłoby za sobą obniżenie cen detalicznych alkoholu. To stanowiłoby znaczne ułatwienie zarówno dla konsumentów, jak i poprzez obniżenie kosztów, dla przedsiębiorców. Podobne rozwiązania obowiązują w niektórych krajach Unii Europejskiej. Mowa tu o: Bułgarii, Chorwacji, Cyprze, Hiszpanii, Luksemburgu, Portugalii, Rumunii, Słowenii i Włoszech.

Akcyza na cydr zależna od efektów prac Komisji Europejskiej

Dopóki Komisja Europejska nie dokończy prac nad dyrektywą 92/83/EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od napojów alkoholowych, żadne zmiany nie zostaną wprowadzone. W dyrektywie pojawi się wiele nowości, w tym m.in. definicja cydru, która jest istotna dla sprawy. Zmiany umożliwią też obniżenie stawek dla małych producentów cydru.

Niestety termin końca prac nad tą dyrektywą jest nieznany.

Oczekiwania sadowników oraz producentów cydru

Osoby zaangażowane w produkcję cydru z pewnością czekają na zmiany w prawie. Obecnie cydry znacznie przegrywają z konkurencją, przede wszystkim piwami smakowymi. Może składać się na to wiele czynników. Pierwszym z nich jest na pewno cena. Za małą butelkę cydru konsument jest zmuszony zapłacić minimum trzy złote. Producenci piwa smakowego są w stanie zejść znacznie poniżej tej ceny. Znaczenie może mieć tutaj na przykład niższa akcyza dla piwa smakowego. Ponadto producenci piwa mają przewagę polegającą na możliwości reklamowania swoich produktów.